Compost en Varkens
In de winter staan onze koeien binnen. Dat doen we niet omdat we dat leuk vinden of dat onze koeien graag onder een dak liggen maar dat doen we omdat alle bodem micro-organismen in rust zijn.. Ze doen een soort winterslaap. .Blijven ze in de winter in de wei dan hebben we een probleem want mest en urine zijn in de winter zonder micro-organismen zeer onstabiel. Als het te droog is vervliegt het en wordt het te nat dan vloeit het weg de sloot in Allemaal dingen die we niet willen. Daarom gaan onze koeien op stal. als het regent lekker binnen als het droog is lekker in de buiten potstal. Alleen dat poepen en pissen van onze koeien gaat gewoon door. zomaar 10 kg aan vlaaien en heel veel urine. Best wel veel als ze zeker 3 maanden de wei niet in mogen.
Wat doen we daar dan mee als de koeien op stal staan?
Onze koeien staan op een lasagna potstal. Het is een gewone potstal alleen staan ze niet in een traditionele put maar op niveau. Wij gebruiken bij deze potstal heel veel koolstof dat zijn houtsnippers, stro maar ook bladeren, oud hooi, karton van alles dat een hoog koolstof gehalte heeft. Hoe meer verschillende soorten hoe beter. Onze koeien krijgen om de 2 a 3 dagen een nieuw fris opgemaakt bed. Zo blijven ze schoon en droog. Laagje voor laagje (lasagna) totdat ze naar buiten kunnen. soms potten we het tot een meter hoog. Al deze houtsnippers (koolstof) bind met de mest en urine van onze koeien. Er komt bijna geen ammoniak vrij. Zodra de mest of urine valt wordt het gelijk gebonden met de houtsnippers. Het is eigenlijk een soort hele grote pamper luier. De koeien trappen de lucht uit het bed en zo fermenteren of conserveren alle meststoffen in het bed. Het bed word onderin ook warm soms wel tot 60 graden.
Deze methode geeft geen stank. Je ruikt koeien maar geen Ammoniak (NH3) zoals bij veel andere methodes.
Zodra de bodemtemperatuur 7 graden bereikt gaan onze koeien de wei in en gaan onze varkens aan het werk in de potstal. Varkens hebben altijd honger dus daarom hebben we heel veel mais onder in de potstal verstopt. De varkens kunnen heel goed ruiken en met hun ploegschijf op hun snuit gaan ze op zoek. Gefermenteerde mais is hun hun favoriete maal. Tijden de zoektocht naar al dat lekkere mais woelen ze alle koolstof en mest om. hierdoor komt er lucht bij en begint het proces van composteren. Na 6 weken hebben de varkens al het mais op en is de pot omgewoeld en is de pot gecomposteerd. Het is dan begin mei en dan schreeuwen de micro organismen in de bodem om voedsel en dat geven wij in de vorm van onze compost.
En dan? Wat gebeurt er in het veld met de compost?
Compost is voedsel voor al het bodem leven. Regenwormen steken hun nek uit de bodem, eten het compost en nemen dit de grond in. zelfde geld voor pissebedden, torren spinnetjes ect. in de grond worden dat weer verder afgebroken door schimmels en bacteriën totdat het vrij opneembaar is voor planten.
Hoe meer compost, hoe meer voeding voor bodemleven, hoe meer foerage, hoe meer vee, hoe meer compost enz enz enz